Inspectoratul Teritorial de Munca Hunedoara

Articole și noutăți

09.04.2024 - Comunicat de Presă


Campania națională de control în domeniile ”Construcții clădiri" - cod CAEN 41, "Lucrări de geniu civil" - cod CAEN 42 și "Lucrări speciale de construcții" - cod CAEN 43.


 

În perioada 01.04.2024 – 06.04.2024 Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a desfășurat campania națională de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă, precum și încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, de către angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile ”Construcții clădiri" - cod CAEN 41, "Lucrări de geniu civil" - cod CAEN 42 și "Lucrări speciale de construcții" - cod CAEN 43.

În domeniul relațiilor de muncă, s-au verificat cu precădere reglementările legale  privind angajarea personalului (inclusiv transmiterea în termen legal a contractelor individuale de muncă în REVISAL), garantarea în plată a salariului minim brut pe țară și majorarea salariului pentru salariații care, timp de 24 de luni, începând cu data de 1 ianuarie 2022, au primit salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, garantarea în plată a salariului minim brut în domeniul construcțiilor, durata timpului de muncă și munca suplimentară și repausurile periodice (repausul săptămânal, sărbători legale).

În domeniul securității și sănătății în muncă, s-a verificat și monitorizat modul de aplicare a planului de prevenire și protecție asumat de angajator, respectiv modul de realizare a măsurilor tehnice organizatorice și de altă natură menționate în acesta, modul în care angajatorii respectă prevederile legale și realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de către inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile.

În cadrul acestei campanii de control, au fost efectuate 72 de controale în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă, constatându-se un număr total de 102 deficiențe, pentru care s-au dispus măsuri pentru remedierea neconformităților constatate și respectarea prevederilor legale.

Totodată, s-a aplicat un număr total de 75 de sancțiuni contravenționale, dintre care 19 amenzi în valoare totală de 162.000 lei, 100.000 lei reprezentând amenzi pentru munca nedeclarată.

Prin fiecare acțiune de control, I.T.M. Hunedoara urmărește atât creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și cele referitoare la sănătatea și securitatea în muncă, cât și eliminarea neconformităților constatate, aplicând măsuri obligatorii pentru remedierea acestora și sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

 

 

 

 

 

 

 

      

    Adrian Florin BOZDOG

    Inspector șef,

    Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

 

 

 

    Cristina CREȚ

    Consilier CRP,

    Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii---
Sunt de acord